Pasta med strutsskav i Ädelost & Broccolisås
Recept & foto: Morgan Andersson
4 portioner
1 pkt Pasta (t.ex Fusilli, Penne, Farfalle, Radiatori, Fiori eller Gemelli)
1 förp, ca 350-400 g, Strutsskav
1,5 litet el. 1 stort huvud/knippe färsk broccoli
100-150 g Svedjan Rustik blåmögelost
100 g Parmegiano Reggiano Äkta Parmesanost
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor, rivna
3 krm vitlökspulver
2 dl vispgrädde
1 krm Cayennepeppar
Olivolja + en klick smör
Salt och svartpeppar
- Tina strutsskaven
- Dela broccolin i mindre delar, buketter.
- Hacka löken och riv vitlöken.
- Riv 2/3 av Parmesanosten. Spara 1/3 till senare.
- Koka upp en stor gryta/kastrull med vatten. Salta ungefär lika mycket som när ni kokar pasta. I med broccolin.
- Stek strutsskaven i en het stekpanna i lite olja + smör. Salta och peppra, strö över vitlökspulver och Cayennepeppar. Så fort skaven fått mörkare karamelliserad yta är den klar. Tar max ett par-tre minuter. Stek inte så den blir torr bara. Tag upp och låt vara.
- När broccolin närmar sig mjuk, tag upp den med hålsev alt. häll av i ett durkslag men spara kokvattnet, så ha då en bunke under. Välj ut några utav de finaste små buketterna och spara dessa till uppläggningen.
- Använd samma gryta och kokvattnet från broccolin att koka pastan i. Mät upp och koka lagom med pasta för 4 personer
- När pastan närmar sig ”al dente” (färdig med lite tuggmotstånd) så häll av den. Återigen spara kokvattnet! Det innehåller stärkelse, smak och näringsämnen. Det skall du nyttja.
- Häll i lite olivolja i botten av grytan, bryn löken tills den är mjuk och glansig, tillsätt en klick smör + den rivna vitlöken. Fräs någon minut till. Lägg i broccolin och grädden. Späd med lite kokvatten. Låt sjuda en stund. Rör om ibland. Smula ner Svedjan Rustik blåmögelost och den rivna parmesanen. Mixa med stavmixer direkt i grytan så du får en pastasås. Späd ev. med mer kokvatten till önskad tjocklek på pastasåsen. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda ner pastan och strutsskaven i såsen. Vänd runt. Servera direkt. Riv det sista av parmesanen över, garnera med de fina broccolibuketterna och dra ett par varv med svartpepparkvarnen över.