Brobergs Mat » Pasta med strutsskav i Ädelost & Broccolisås

Pasta med strutsskav i Ädelost & Broccolisås

Recept & foto: Morgan Andersson

4 portioner

1 pkt Pasta (t.ex Fusilli, Penne, Farfalle, Radiatori, Fiori eller Gemelli)
1 förp, ca 350-400 g, Strutsskav
1,5 litet el. 1 stort huvud/knippe färsk broccoli
100-150 g Svedjan Rustik blåmögelost
100 g Parmegiano Reggiano Äkta Parmesanost
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor, rivna
3 krm vitlökspulver
2 dl vispgrädde
1 krm Cayennepeppar
Olivolja + en klick smör
Salt och svartpeppar

 

  1. Tina strutsskaven
  2. Dela broccolin i mindre delar, buketter.
  3. Hacka löken och riv vitlöken.
  4. Riv 2/3 av Parmesanosten. Spara 1/3 till senare.
  5. Koka upp en stor gryta/kastrull med vatten. Salta ungefär lika mycket som när ni kokar pasta. I med broccolin.
  6. Stek strutsskaven i en het stekpanna i lite olja + smör. Salta och peppra, strö över vitlökspulver och Cayennepeppar. Så fort skaven fått mörkare karamelliserad yta är den klar. Tar max ett par-tre minuter. Stek inte så den blir torr bara. Tag upp och låt vara.
  7. När broccolin närmar sig mjuk, tag upp den med hålsev alt. häll av i ett durkslag men spara kokvattnet, så ha då en bunke under. Välj ut några utav de finaste små buketterna och spara dessa till uppläggningen.
  8. Använd samma gryta och kokvattnet från broccolin att koka pastan i. Mät upp och koka lagom med pasta för 4 personer
  9. När pastan närmar sig ”al dente” (färdig med lite tuggmotstånd) så häll av den. Återigen spara kokvattnet! Det innehåller stärkelse, smak och näringsämnen. Det skall du nyttja.
  10. Häll i lite olivolja i botten av grytan, bryn löken tills den är mjuk och glansig, tillsätt en klick smör + den rivna vitlöken. Fräs någon minut till. Lägg i broccolin och grädden. Späd med lite kokvatten. Låt sjuda en stund. Rör om ibland. Smula ner Svedjan Rustik blåmögelost och den rivna parmesanen. Mixa med stavmixer direkt i grytan så du får en pastasås. Späd ev. med mer kokvatten till önskad tjocklek på pastasåsen. Smaka av med salt och peppar.
  11. Blanda ner pastan och strutsskaven i såsen. Vänd runt. Servera direkt. Riv det sista av parmesanen över, garnera med de fina broccolibuketterna och dra ett par varv med svartpepparkvarnen över.