Brobergs Mat » Kryddgrillad strutsbiff med mexikansk potatissallad

Kryddgrillad strutsbiff med mexikansk potatissallad

Recept & foto: Morgan Andersson

4 portioner

Ca 650-800 g Strutsbiff
2 tsk Brobergs Barbequekrydda
1 tsk Brobergs Hot Chili kryddblandning
Svartpeppar och salt

Potatissallad
8-10 kokta kalla potatisar, i stora tärningar
2 ätmogna avokado
1 liten gul eller röd lök, skuren i bitar
2 färska jalapeños, urkärnad och skuren i bitar (spara gärna några tunna skivor till garnering)
2 vitlöksklyftor, rivna
2 krm Brobergs Hot Chili kryddblandning
1 dl majonnäs
½-1 dl olivolja
1 dl Turkisk yoghurt el. gräddfil
1,5-2 dl majskorn
Saften från 1,5 lime
Några stänk grön el. röd Tabasco (ej nödv.)
¾ kruka färsk koriander eller persilja
Salt och Svartpeppar efter tycke och smak

1. Tina strutsköttet
2. Torka biffen torr med ett luddfritt hushållspapper. Gnid in kryddorna ordentligt runtom. Låt den ligga i rumstemperatur medan du gör potatissalladen.
3. Lägg löken i en matberedare m.knivar/mixer. Kör tills den är finhackad. Tillsätt avokadoköttet + alla andra ingredienser utom majskornen. Kör tills du får en slät ljusgrön sås/dressing. Smaka av med salt och peppar.
4. Blanda dressingen med potatisen och majskornen i en skål. Ställ svalt medan du tillreder köttet. (Tillsätt mer olivolja, majonnäs eller yoghurt om den behöver tunnas ut lite. Det varierar ju med storleken på avokado och potatis.)
5. Salta strutsbiffen runtom.
6. Grilla strutsbiffen på hett grillgaller. Flytta den sedan till indirekt värme och tillaga med grillens lock stängt. (Eller i en het grill- eller stekpanna i lite olja + smör. När den fått fin färg runtom så skjutsa in den i ugnen på 180-200 °c) Tillaga biffen tills den når en innertemperatur på 56-58 °c (använd stektermometer)
7. Låt köttet vila 8-10 minuter innan du skär upp det i centimetertjocka skivor. 2-3 skivor per portion är lagom.
8. Servera med den ”mexikanska” potatissalladen. Garnera med lite jalapeño och koriander.