Bookmaker struts
Recept & foto: Morgan Andersson
En variant på ett klassiskt recept
4 portioner
600-750 g strutsfilé eller strutsbiff
3 msk smör
4-5 msk neutral olja t.ex raps, majs, solros
4 stora skivor vitt bröd t.ex levain, italienskt lantbröd eller liknande
8-12 salladsblad t.ex roman, crisp, mâche, kruk
2 stora tomater i 8-12 tjocka skivor
1 bit ca 7-9 cm färsk pepparrot riven
4 äggulor (spara äggvitan och laga t.ex omelett eller pannkakor på den. Kasta inte)
1 vitlöksklyfta krossad
1-1,5 tsk Brobergs Barbequkrydda
Salt och nymalen svartpeppar
Dijonnaise:
4-5 msk majonnäs
3 tsk dijonsenap
3 tsk sötstark svensk senap t.ex Edvins, Västerviks, Skånsk
Salt och nymalen svartpeppar
4-5 droppar Tabasco
- Tina köttet, ca 45 minuter i plastpåse som sedan ligger i kallt vatten
- Blanda ihop dijonnaisen. Smaka av med salt och peppar.
- Bryn köttet runtom i olja + lite smör i en het stekpanna (låt den krossade vitlöksklyftan gå med i fettet för lite extra god smak. Ös köttet med en sked ett par gånger på varje sida) Är det en stor tjock bit så kör sedan klart den i ugnen på 125-150 °c tills den når en innertemperatur kring 56 °c. Tag ut och låt det vila 8-10 minuter på en skärbärda eller tallrik. Det kommer nå upp till 57-58 °c medan det vilar.
- Stek tomatskivorna en halvminut på var sida i stekpannan, i stekskyn från köttet. Tag upp dem och lägg dem på en tallrik.
- Stek brödskivorna i en stekpanna i lite olja + smör tills det är gyllenbrunt och fått en krispig yta.
- Bred ut dijonnaise på varje brödskiva. Lägg på salladsblad och därefter tomatskivorna. Tranchera (skär upp) köttet i centimetertjocka skivor och placera det ovanpå tomaterna. Bygg ett litet ”fågelbo”, forma en hög, av nyriven pepparrot ovanpå köttet. Gör en liten grop i mitten där ni placerar en äggula.