Brobergs Mat » Smörbakad koljafilé med jordärtskockssås

Smörbakad koljafilé med jordärtskockssås

Recept och foto: Morgan Andersson

600 g koljafilé
1,5 tsk salt
3-4 krm nymald vitpeppar
Smör (kylskåpskallt + ha en osthyvel tillgänglig)
100-150 gr jordärtskockor
3 schalottenlökar alt. ½ gul lök
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1 msk fiskfond
1 dl vitt vin
½ tsk Brobergs Dilliade kryddblandning
Citronzest (rivet skal) från ½ citron
3 tsk färskpressad citronsaft
2 msk smör

En liten burk Forellrom/Laxrom/Regnbågsrom
Färsk dill
Nykokt färskpotatis alt. mandelpotatis

  1. Tina fisken
  2. Sätt ugnen på 150°
  3. Skala och grovhacka lök och jordärtskockor. Fräs dem i smör i en kastrull utan att de får färg.
    Tillsätt grädde, mjölk, fond och vin. Låt koka upp och koka på svag värme tills jordärtskockorna är mjuka, ca 8-9 min. Stäng av plattan men låt kastrullen stå kvar så det håller sig varmt.
  4. Torka av den tinade fisken, salta och peppra.
  5. Bryn fisken lätt i smör runtom i en stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form, lägg en hyvlad skiva kallt smör ovanpå varje fiskbit och skjutsa in fisken i ugnen. Tillaga i 11-14 minuter till dess innertemperaturen är 50°. Fisken är då fast men blank och saftig inuti, faller vackert i lameller när du skall äta den.
  6. Tillsätt citronzest, citronsaft och Dilliade i såsen och mixa den slät och skummig med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera fisken med såsen, nykokt färskpotatis el. mandelpotatis, gärna en lättkokt primör samt toppa rätten med lite rom och små dillvippor.
    Enkelt, vackert och väldigt gott.