Shish Kebab på struts
Recept och foto: Morgan Andersson
4 portioner
Grillspett av bambu (trä) alt. metall
600-750 g struts wok/grillbitar (beroende på hur hungriga ni är)
1,5 tsk Brobergs Lammkrydda
1 tsk Brobergs Hot chili kryddblandning
3 krm Spiskummin
1 tsk vitlökspulver
2-3 msk neutral olja
Havuçlu cacýk – Turkisk morotstzatziki
3-4 morötter, grovrivna
2-3 vitlöksklyftor finrivna
½ tsk salt
1 krm spiskummin
Lite nymald svartpeppar
3-4 dl turkisk yoghurt
3-4 msk olivolja
Ev. lite färskpressad citron
Pilav – Turkiskt ris
Ris, gärna basmati, för 4 portioner – se mängd på rispaketet
Salt, mängd enligt anvisning på rispaktetet
Vatten, mängd enligt anvisning på rispaketet
1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor hackade el. rivna
4 msk neutral olja
1 liten påse pinjenötter
Gör så här:
- Om du använder grillspett i trä – blötlägg dessa i god tid innan du börjar
- Tina köttbitarna genom att lägga dem i en plastpåse som sedan läggs i kallt vatten.
- Fräs de rivna morötterna i olivolja på medelvärme. Efter ca 4-5 min tillsätt vitlök och spiskummin och fortsätt
tills de börjar mjukna men ändå har lite kärna/krisp kvar i sig. Rör ofta längs botten så det inte bränns vid.
De skall inte få färg. Låt svalna. Blanda med yoghurt, smaka av med s o p + ev. citronsaft. Förvara svalt.
(Detta gör du med fördel några timmar tidigare eller dagen före) - Låt köttbitarna rinna av lite. Ev. på luddfritt hushållspapper, så de inte är ”blöta”. Salta lätt på köttbitarna.
Blanda ihop de bägge kryddblandningarna från Brobergs med spiskummin och vitlökspulver till en rub.
Fördela rubben, kryddblandningen, jämt runtom köttbitarna. Våga ”massera” in den lite.
Trä på köttbitarna på grillspetten och låt dem vila en stund. Låta rubben sätta sig. - Koka upp vattnet till riset i en vattenkokare eller kastrull så det är varmt och redo.
Fräs riset på hög värme under noggrann omrörning i en kastrull i oljan.
Efter någon minut när det doftar typ popcorn och är alldeles glansigt tillsätter du lök, pinjenötter, salt och sist vitlök.
Rör runt i någon minut. Akta så inte vitlöken bränns vid (det ger en bitter otrevlig smak nämligen)
Häll på vattnet – men var beredd då det kommer börja stormkoka på direkten. Dra ned till låg temperatur och sätt på locket.
Sjud tills vätskan är borta och riset är klart (prova om du är osäker) Låt det få ryka av utan lock,
sätt sedan på locket igen så det håller sig varmt. Rör runt i det med en gaffel så det blir fluffigt lagom till ni skall servera. - Pensla strutskebabspetten med lite olja och grilla dem (Blir godast på kolgrill men det går utmärkt med gasolgrill
eller att steka dem i ugnen också) När köttet börjar kännas lite fast när du petar på det är de klara.
Det går snabbt med så små och möra bitar kött. Kör det inte FÖR länge bara då det riskerar bli torrt.Servera med pilav och morotstzaziki, rödkålssallad (ungefär som ”pizzasallad” fast på rödkål, vanligt i Turkiet) samt gärna en fräsch grönsallad a part.
”Afiyet olsun” (”Smaklig måltid” på turkiska)