Paella
En klassisk spansk rätt som innehåller ris, saffran, skaldjur och fågel. För att lyckas är det viktigt med ett högklassigt ris som suger upp vätskan bra. Hos oss hittar du också spansk saffran.
Ingredienser 4-6 portioner
400 gr kycklinglårfilé
200 gr kycklingchorizo
500 gr räkor med skal
Olivolja
Salt och peppar
1-2 vitlöksklyftor, hackade
1 gul lök, hackad
1 röd paprika, hackad
0,5 gr Saffran coupé (spansk)
1 tsk rökt paprikapulver
4 dl carnaroliris
ca 7 dl kycklingfond
1 burk körsbärstomater
2 dl frysta gröna ärt0r
Hackad bladpersilja
Citronklyftor
Aioli
Gör så här:
Tina kyckling och chorizo. Ansa och skär köttet i bitar på ca 2-3 cm och chorizon i slantar. Tina räkorna och skala dem.
Bryn köttet i olivoljan i en traktörpanna, salta och peppra och bryn därefter chorizon. Tillsätt lök, vitlök och paprika och fräs tillsammans med saffran och paprikapulver i några minuter. Låt riset fräsa med en kort stund under omrörning. Tillsätt tomater, fond och vatten. Låt koka upp och puttra under locka i ca 17 minuter, späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i ärtor och räkor och låt det bli varmt. Servera med hackad persilja, citronklyftor och aioli.