Brobergs Mat » Nordafrikansk kycklinggryta

Nordafrikansk kycklinggryta

Ingredienser 4 portioner

700 gr Lårfilé eller klubbfilé av kyckling
2 morötter, skalade och skivade
Smör
1,5 dl vetemjöl
1 tsk paprika
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
1 gul lök, hackad
1 msk hackad färsk ingefära
4 dl kycklingbuljong
2 tsk harissa
Rivet skal av 1 citron
8 torkade fikon, hackade
2 tomater, hackade
1 burk kikärter
Hackad färsk mynta, en rejäl näve (spara lite till dekoration)

Gör så här:

Tina köttet och ta av skinnet. Skär köttet i kuber ca 2 cm.

Hetta upp ca 75 gr smör i en gryta och koka dem i smöret tillsammans med en nypa salt i 5-10 minuter tills de blivit lite karamelliserade. Ta upp dem och lägg åt sidan.

Blanda mjöl med paprika, koriander, spiskummin och salt. Panera köttet med blandningen. Hetta upp grytan och bryn köttet i omgångar. Tillsätt mer smör allt eftersom det behövs.

Fräs lök och ingefära i grytan i några minuter (tillsätt mer smör vid behov). Lägg därefter i lamm, morötter, buljong, harissa, citronzest, fikon och tomater. Koka upp och sänk sedan värmen och sjud under lock i ca 45 minuter. Rör om emellanåt så att det inte bränner fast.

Tillsätt kikärter och mynta och låt koka utan lock i ca 20 minuter. Servera med grekisk/turkisk yoghurt och ev lite couscous.