Renrostbiff med tranbärssås
Karamelliserade fikon är gott till!
Ingredienser 4 portioner
700 gram renrostbiff
Viltkrydda, Brobergs kryddblandning
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,75 dl schalottenlök, hackad
Olivolja
1 lagerblad
5 dl vatten
1,5 msk viltfond, koncentrat
3 dl rött vin
1 msk torkade tranbär
0,5 msk viltkrydda, Brobergs kryddblandning
3 msk maizenaredning
4 färska fikon, halverade
En rejäl klick smör
1 msk råsocker (eller strösocker)
2 msk vatten
Smör
Gör så här:
Tina rostbiffen och klappa in den med viltkrydda. Lägg den i folie och tillaga den i ugnen på 125 grader tills den har en innertemperatur på 57 grader. Detta kan göras långt innan den ska ätas.
Fräs vitlök och schalottenlök i olivolja några minuter tills de är mjuka. Tillsätt övriga ingredienser, utom maizenaredningen, och låt koka i 40-50 minuter. Sila såsen och red den med maizena, låt koka någon minut.
Smält smöret till fikonen i en stekpanna och lägg i sockret som får smälta ner under omrörning. Lägg ner fikonen med snittytan nedåt och låt dem steka i någon minut på medelvärme. Vänd fikonen om, häll i vattnet och ös på fikonen.
Stek rostbiffen i smör så får den en fin yta och blir varm. Skiva den i centimetertjocka skivor.
Servera med någon form av potatis. På bilden Pommes Anna