Hälleflundra med tomatrisotto
Hälleflundran tillagas i ugnen och serveras med tomatrisotto och dillolja
Ingredienser 4 portioner
800 gram hälleflundrafilé
Salt
Smör
15 gram färsk dill
1 dl olivolja av bra kvalitet
200 gr romanticatomater, skållade
Olivolja
2 msk schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 dl carnaroliris
1 dl vitt vin
2,5 dl tomatjuice
5 dl kycklingbuljong (varm)
En klick smör
Riven parmesanost
2 msk vispgrädde
Salt och peppar
Gör så här
Tina fisken och skär i portionsbitar. Salta och låt dra in.
Mixa dill och olivolja
Lägg hälleflundran i en smord ugnsform/plåt och tillaga i ugnen på 150 grader tills den har en innertemperatur på 49 grader. Ta sedan ut och täck med folie. Under tiden fisken är i ugnen gör du risotton.
Dela de skållade tomaterna i två eller fler delar. Fräs lök och vitlök i rejält med olivolja i några minuter utan att de får färg. Häll i riset och rosta det i ett par minuter under omrörning. Häll i vinet och låt koka bort under omrörning, häll i tomatjuicen och tillsätt den varma buljongen såpass att den täcker riset. Låt sjuda under omrörning och tillsätt mer buljong allt eftersom den kokar in. Riset är klart efter ca 17 minuter.
Ta av riset från plattan och rör i smör och ost, blanda noga. Tillsätt sedan tomaterna och därefter grädden. Smaka av med salt och peppar.
Servera hälleflundran med risotto och dillolja