Maritas fiskgryta
4 portioner
Ingredienser
2 hackade schalottenlökar
2 finhackade vitlöksklyftor
5-6 hg potatis i bitar
Paprikapulver
Curry
2 msk vetemjöl
5-6 dl vatten
1 fiskbuljongstärning
3 tomater, flådda, urkärnade och skurna i tärningar
2 dl vispgrädde
5-6 hg fiskfilé av t ex torsk, vitling eller kolja, IRF-märkt (Iceland Responsible Fisheries)
Salt
Pressad citron
Räkor
1 burk creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här
Fräs lök och vitlök i smör utan att de får färg. Lägg ner potatisen, paprikapulver och curry och fräs det också. Pudra över mjölet, blanda och tillsätt vatten, fiskbuljongtärning och låt koka tills potatisen nästan är mjuk.
Lägg i tomaterna och grädden. Låt koka några minuter. Lägg i fisken som skurits i bitar (cirka 3×3 cm). Koka tills fisken är klar, inte längre. Smaksätt med salt och pressad citron.
Servera med räkor och ”fuskaioli”, dvs en burk creme fraiche smaksatt med pressad vitlök.