Risotto med havskräftor
Ingredienser 4 portioner
500 gram isländska råa havskräftstjärtar
1 dl olivolja
½ lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
400 gram carnaroliris
1,5 dl vitt vin
3 msk koncentrerad hummerfond + 1 liter vatten
Saften från ½ citron
Salt och peppar
75 gram smör i kuber
Finhackad bladpersilja
Gör så här:
Tina kräftstjärtarna och skala dem. Dra ut den svarta strängen. Koka upp fonden i en kastrull och låt stå på värme.
Fräs lök och vitlök i olivolja. Tillsätt riset och rosta det under omrörning i några minuter. Häll i vinet och låt det dunsta under omrörning. Häll i varm fond så att det täcker riset. Rör om under tiden som vätskan kokar in och fyll på med ny vätska, lite åt gången efterhand.
När riset är klart (ska vara lite al dente) häller du i citronsaften och kräftstjärtarna. Rör om försiktigt. Ställ kastrullen åt sidan några minuter med lock så att kräftorna tillagas av värmen från riset.
Lägg i smörkuberna och rör försiktigt om tills smöret smält. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.