Brobergs Mat » Risotto med trattkantareller

Risotto med trattkantareller

Ingredienser 4 små portioner

10 gram torkade trattkantareller
50 + 75 gram smör
350 gram carnaroliris
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlök
0,75 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
Lite finhackad persilja eller timjan
120 gram finriven parmesanost, 36 månader
Salt
Svartpeppar
Olivolja

Gör så här

Lägg trattkantarellerna i en skål och häll på vatten så att det precis täcker svampen.

Koka upp buljongen. Fräs riset i 50 gram smör tillsammans med lök och vitlök och låt det blir lite brynt. Rör hela tiden. Häll på vinet och låt det ånga bor bort under tiden du rör om. Häll i varm buljong så att det precis täcker riset och låt det koka på ganska svag värme. Fyll på efterhand med ny varm buljong allt eftersom den kokar bort. Rör ofta. Efter 12 minuter häller du i svampen och det vatten som svampen legat i. När riset har kokat i 16 minuter fyller du inte på med mer buljong utan tillsätter istället örter, parmesan och 75 gram smör. Låt det koka in och bli krämigt under tiden du rör om i två-tre minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg upp på tallrikar och ringla över en god olivolja.