Brobergs Mat » Risotto med räkor och sparris

Risotto med räkor och sparris

Ingredienser 4 portioner

350 gram isländska styckfrysta räkor
200 gram frusen sparris
2 fiskbuljongtärningar
1 dl olivolja
4 dl carnaroliris
1 liten gul lök, finhackad
1,5 dl vitt vin
60 gram pecorinoost
Svartpeppar

Gör så här:

Tina räkorna på ett papper. Lägg sparrisen i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcks. Salta inte. Låt sparrisen få ett uppkok, häll på 1 dl kallt vatten och låt stå ett par minuter. Plocka upp sparrisen och använd kokvattnet till buljongen. Tillsätt nytt vatten så att det blir 1 liter vätska. Koka upp tillsammans med buljongtärningarna och håll buljongen varm.

Fräs löken ett par minuter i olivoljan utan att det får färg. Tillsätt riset och rosta det några minuter. Häll därefter på vinet som får ånga bort helt och häll därefter på buljong så att riset precis täcks. Låt riset få koka på medelvärme och rör om ibland, tillsätt mer varm buljong, cirka 1 dl åt gången, när den tidigare vätskan kokat in. När all vätska kokat in tar du kastrullen från värmen.

Rör ner räkorna, den rivna osten och sparrisen som du delat i mindre bitar. Peppra och rör om. Servera genast.