Brobergs Mat » Havskräftsoppa

Havskräftsoppa

Lagom till fyra personer i små skålar, till två personer om det ska vara normalstora sopptallrikar.

250 gram råa havskräftstjärtar
½ dl vitt vin
1 msk olivolja
1 stor nypa salt
1 stekpåse

Tina havskräftstjärtarna. Lägg dem och alla andra ingredienser i en stekpåse och förslut den. Lägg påsen på en kall plåt (så den inte smälter) och klipp av en liten bit på ena hörnet på påsen (låt hörnet ligga uppåt så att inte vätskan rinner ut). Tillaga i 250 graders ugnsvärme i ca 4 minuter. Öppna stekpåsen försiktigt, plocka ut kräftstjärtarna och låt dem svalna. Spara vätskan som är i påsen, den ska användas senare. Skala kräftstjärtarna försiktigt när de svalnat så att du får hela stjärtar och lägg köttet åt sidan. Dela skalen i bitar.

3 msk olivolja
1 schalottenlök, hackad
35 gram morot, hackad
35 gram rotselleri, hackad
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
Vätskan från stekpåsen
5 dl hett vatten
1½ msk hummerfond
1 dl vitt vin
1½ msk konjak
Några kvistar persilja
2 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
Dill

Fräs skalen i olivolja i några minuter, häll i lök, morot, rotselleri och lagerblad och bryn i några minuter. Lägg i tomatpurén den sista minuten. Ta av kastrullen från värmen och strö över vetemjölet. Häll över vätskan från stekpåsen, vatten, konjak, hummerfond och persilja. Låt koka utan lock i 20 minuter. Sila soppan. Häll i grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.

Häll upp i soppskålar, dekorera med kräftstjärtarna och lite dill.