Torskgratäng med spenat
Ingredienser 4 portioner
700 gram torskfilé i bitar, IRF-märkt (Iceland Responible Fisheries)
Salt
400 gram djupfryst hel spenat
Smör
Vitpeppar
Pressad citron
1 finhackad liten gul lök eller schalottenlök
50 gram smör
2 dl vitt vin
1 knapp dl vetemjöl
½ l mjölk
Riven parmesanost
Gör så här:
Tina fisken och torka av den, salta den. Tina den djupfrysta spenaten och krama ur vätskan.
Fräs spenaten lätt i smör, salta och peppra. Lägg den i botten på en smord ugnsform. Lägg över fisken och pressa lite citron över.
Fräs löken i 50 g smör utan att den får färg men tills den blir mjuk. Häll i vinet och låt det nästan helt koka in. Tillsätt mjölet och se till att det inte blir några klumpar. Tillsätt mjölken lite åt gången och vispa under tiden. Sjud i några minuter under omrörning. Salta och peppra. Häll såsen över fisken och strö över osten. Tillaga i ugnen 225 grader tills fisken är klar, då den har 52 grader i innertemperatur.