Risotto med pesto och pilgrimsmusslor
2 stora portioner
200 gram pilgrimsmusslor
½ dl olivolja
1 msk finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
2,25 dl carnaroliris
0,75 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
2,5 msk pesto
50 gram rumsvarmt smör
25 gr riven parmesanost, 36 mån
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Tina musslorna och torka av dem. Koka upp buljongen och håll den lätt sjudande.
Hetta upp olivoljan i en stor kastrull. Fräs lök och vitlök under omrörning någon minut och häll därefter i riset. Rosta riset i ett par minuter under omrörning. Häll i vinet och låt ånga av under omrörning. Häll i en del av buljongen så det täcker riset. Låt koka på mellanvärme och späd med någon dl åt gången allteftersom buljongen kokar in. När riset kokat ca 17 minuter är det klart.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner det rumsvarma smöret och den rivna parmesanen. Rör ordentligt ett par minuter. Lägg i peston och krydda med salt och peppar.
Stek pilgrimsmusslorna mycket hastigt på hög temperatur, salta och peppra. Lägg upp risotton i tallrikar och lägg på musslorna, hyvla över lite extra parmesanost och dekorera gärna med basilika.