Smörbakad koljafilé med jordärtskockssås
Recept och foto: Morgan Andersson
600 g koljafilé
1,5 tsk salt
3-4 krm nymald vitpeppar
Smör (kylskåpskallt + ha en osthyvel tillgänglig)
100-150 gr jordärtskockor
3 schalottenlökar alt. ½ gul lök
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1 msk fiskfond
1 dl vitt vin
½ tsk Brobergs Dilliade kryddblandning
Citronzest (rivet skal) från ½ citron
3 tsk färskpressad citronsaft
2 msk smör
En liten burk Forellrom/Laxrom/Regnbågsrom
Färsk dill
Nykokt färskpotatis alt. mandelpotatis
- Tina fisken
- Sätt ugnen på 150°
- Skala och grovhacka lök och jordärtskockor. Fräs dem i smör i en kastrull utan att de får färg.
Tillsätt grädde, mjölk, fond och vin. Låt koka upp och koka på svag värme tills jordärtskockorna är mjuka, ca 8-9 min. Stäng av plattan men låt kastrullen stå kvar så det håller sig varmt. - Torka av den tinade fisken, salta och peppra.
- Bryn fisken lätt i smör runtom i en stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form, lägg en hyvlad skiva kallt smör ovanpå varje fiskbit och skjutsa in fisken i ugnen. Tillaga i 11-14 minuter till dess innertemperaturen är 50°. Fisken är då fast men blank och saftig inuti, faller vackert i lameller när du skall äta den.
- Tillsätt citronzest, citronsaft och Dilliade i såsen och mixa den slät och skummig med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
- Servera fisken med såsen, nykokt färskpotatis el. mandelpotatis, gärna en lättkokt primör samt toppa rätten med lite rom och små dillvippor.
Enkelt, vackert och väldigt gott.