Sonias brasilianska bacalao
Ingredienser 6 portioner
1 kg kabeljo (bacalao)
2 msk vinäger
6 potatisar
3 morötter, skurna i 5 cm bitar
4 msk olivolja
1 stor hackad lök
3 vitlöksklyftor, pressade
2 gula paprikor, strimlade
2 röda paprika strimlade
3 purjolökar, skurna i 5 cm bitar)
6 tomater, skållade och urkärnade
1,5 dl oliver, hackad
7,5 dl fiskbuljong utan salt
2,5 dl vittvin
0,5 dl persilja
Gör så här
Förbered kabeljon två dagar i förväg. Lägg den en stor skål och täck med kallt vatten. Låt stå i kylen i två dygn och byt vatten 4-5 gånger under tiden.
Torka av fisken och lägg den i en stor kastrull. Häl i vinägern och vatten så det täcker fisken. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Ta upp fisken ur vattnet och låt den kallna. Ta bort skinnet och eventuella ben och skär fisken i 5 cm bitar.
Koka potatis och morötter i en mindre kastrull tills de är nästan mjuka. Häll av vattnet och låt dem kallna. Skär potatisen i 3 cm tjocka skivor.
Hetta upp 2 tsk olivolja i en stor kastrull eller gryta. Fräs lök och vitlök. Tillsätt resten av olivoljan, gul och röd paprika och fräs tills de mjuknar. Tillsätt potatis, morötter, purjolök, tomater, oliver, fiskbuljong och vin. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt fisken och persilja och sjud ytterliggare 5 minuter.
Servera med ris och sallad.