Baconlindad torskrygg med sparrisrisotto
Ingredienser för 4 portioner
Cirka 7 hg torskrygg, IRF-märkt (Iceland Responsible Fisheries)
1-2 paket bacon
Smör
1 bunt färsk sparris
Olivolja
1 schalottenlök
4 dl carnaroliris eller arborioris
2 dl vitt vin
1,5 l varm grönsaksbuljong
2½ dl riven parmesanost
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Tina fisken och torka av dem. Skär bort nedersta biten av stjälken på sparrisen och skär resten i 1-2 cm:s bitar. Fräs bitarna i lite olivolja i 2-3 minuter. Ställ åt sidan.
Linda bacon runt om torskbitarna. Stek dem i smör så de får färg, lägg dem i en ugnsfast form. Sätt in formen i ugnen, 150 grader. Sätt en stektermometer mitt i fisken. Den är klar när fisken mäter 52 grader.
Fräs löken mjuk i olivoljan utan att den tar färg. Lägg i riset och rör tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt cirka 5 dl av den varma buljongen och när riset absorberat all buljong tillsätts 1-2 dl buljong om gången. Rör om ofta. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner osten och sparrisen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt risotton vila några minuter under lock. Servera gärna med rödvinssås.