Brobergs Mat » Krämig räksoppa

Krämig räksoppa

Ingredienser förrätt 4 personer eller lättare varmrätt 2 personer

600 gr räkor med skal
1 dl finhackad charlottenlök
1 fint skivad vitlöksklyfta
1 tsk Brobergs krydda Hot Chili
2-3 msk smör
½ dl tomatpuré
2,5 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
Salt

Gör så här:

Tina de frysta räkorna på hushållspapper på galler. Skala dem och lägg räkorna i kylen.

Fräs räkskalen tillsammans med lök och vitlök i några minuter. Rör ofta. Tillsätt tomatpuré och Hot Chili och stek några minuter till. Häll på vinet och koka under lock i 4-5 minuter. Sila bort skalen ner i en mindre kastrull, du behöver pressa ut vätskan.

Vispa ner grädden och koka upp. Salta tills den smakar bra. Lägg upp räkor i mindre skålar till förrätt och i djupa tallrikar till varmrätt. Häll över soppan. Servera gärna räkor även vid sidan av på t ex smörstekt toast.