Brobergs Mat » Klimatsmart kaninkött!

Klimatsmart kaninkött!

Kaninkött är klimatsmart, miljövänligt och nyttigt. Och mycket efterfrågat. Köttet är milt i smaken och påminner lite om kyckling eller kalkon. Proteinhalten är högre än i annat kött, det har låg fetthalt och färre kalorier.  Hos oss kan du nu handla hel eller halv kanin färdigstyckat. Kanin är gott i gryta, tillagat i ugnen eller som Pulled rabbit. Du hittar flera recept på vår hemsida.

Kaniner är de bästa grovfoderomvandlarna vilket betyder att de är mycket effektiva på att omvandla gräs/hö till protein. Samtidigt genererar uppfödningen minst utsläpp av koldioxid av alla köttdjur. Den ökande konsumtionen av t ex nötkött anses leda till en negativ klimatpåverkan. För att spara på resurserna kan det därför vara bra att byta ut en del av nötköttet mot mer klimatsmart kött.

I södra Europa, i länder som Spanien, Italien och Frankrike, är det vanligt med t ex kaningryta. Efterfrågan i Sverige växer eftersom kaninkött har så många bra egenskaper och vi äter mer kontinentalt. Kanin serveras mer och mer på finkrogarna.

Vårt kaninkött kommer från Stjärnhovs kaningård. I kaninstallet finns gott om utrymme för kaninerna och de har tillgång till dagsljus och bra dragfri ventilation. Vi har själva besökt kaningården som ligger i Södermanland och sett hur bra djuren har det.

Det moderna tempererade kaninstallet stod klart våren 2015. Stjärnhovs kaningård strävar efter att ha en klimatsmart produktion och uppvärmningen sker därför med högeffektiva solfångare. Grovfodret odlas i närheten av kaningården. Läs mer om gården här.

 
Handla