Brobergs Mat » Klimatsmart kaninkött!

Klimatsmart kaninkött!

Kaninkött är klimatsmart, miljövänligt och nyttigt. Och mycket efterfrågat. Köttet är milt i smaken och påminner lite om kyckling eller kalkon. Proteinhalten är högre än i annat kött, det har låg fetthalt och färre kalorier.  Hos oss kan du nu handla hel eller halv kanin färdigstyckat. Kanin är gott i gryta, tillagat i ugnen eller som Pulled rabbit. Du hittar flera recept på vår hemsida.

Kaniner är de bästa grovfoderomvandlarna vilket betyder att de är mycket effektiva på att omvandla gräs/hö till protein. Samtidigt genererar uppfödningen minst utsläpp av koldioxid av alla köttdjur. Den ökande konsumtionen av t ex nötkött anses leda till en negativ klimatpåverkan. För att spara på resurserna kan det därför vara bra att byta ut en del av nötköttet mot mer klimatsmart kött.

I södra Europa, i länder som Spanien, Italien och Frankrike, är det vanligt med t ex kaningryta. Efterfrågan i Sverige växer eftersom kaninkött har så många bra egenskaper och vi äter mer kontinentalt. Kanin serveras mer och mer på finkrogarna.

Vårt kaninkött kommer från Kågemarkens kaningård. Kaninerna föds upp småskaligt, med stor fokus på bra djurhållning. Kaninerna föds, växer upp och slaktas på gården med en bra både fysisk och psykisk miljö och vet aldrig något annat. Kaninkött är ljust, kan liknas vid kyckling men har en annan struktur på fibrerna. Innehåller 22%protein och 4%fett helt fritt från antibiotika. Kaninen kan inte bära på någon sjukdom som kan föras över till oss. På en kanin är det ca 80% kött och 20% ben.