Brobergs Mat » Nyhet! Lax

Nyhet! Lax

Vi har äntligen hittat en lax vi kan sälja med stolthet. Vi tar in tre produkter i sortimentet – dubbelgravad, kallrökt och dubbelrökt från Savolax som ligger i Göteborgs Fiskhamn. Savolax har siktet inställt på högsta möjliga kvalitet och bästa möjliga smakupplevelser på en riktigt bra råvara. Längre ner hittar du länkar till dessa delikatesser.

FRISIMMANDE LAX – ODLAD MED OMSORG OCH RESPEKT

Denna lax behandlas med respekt. Den odlas i Bömlo i Norge och är frisimmande. Att fisken är frisimmande innebär att den får simma fritt i riktigt stora kassar och med färre fiskar än vad som annars är brukligt. Detta kan jämföras med frigående höns. Laxen får tillräckligt med utrymme för att leva ett naturligt laxliv med minimal risk för sjukdomar. Den matas med naturlig föda utan färgämne och antibiotika i förebyggande syfte.  Eftersom laxen växer långsamt i det kalla, nordnorska vattnet får den ett fast kött med lagom fetthalt.

Fisken simmar själv in i tankarna när den vuxit klart genom att man skapar en motström i ett rör. Detta efterliknar det som sker i naturen när laxarna simmar motströms uppför älvarna. Odlingen och den omsorgsfulla hanteringen ger laxen en ren och fin laxsmak.

SAVOLAX ROYAL SMOKED I GÖTEBORG

Savolax har ett litet men välutrustat rökeri. Där trimmas laxen noggrant och torrsaltas. I rökeriet används fina bok- och enspån utan tillsatser. Röken som stiger upp är fri från potentiellt skadliga tjärämnen, eftersom glödtemperaturen ligger kring 300°C. Röken kyls till omkring 10°C och strömmar sedan sakta in i rökkammaren, där den omsluter laxsidorna i en tät, vit rökdimma.

På det här viset uppnås en intensiv rökning och laxen får önskad arom på kort tid. Den kallrökta laxen blir inte varm under processen och torkar därför inte, utan behåller sin naturliga saftighet och konsistens.